Aangereden op het zebrapad: wie is aansprakelijk?

Het Amsterdamse stadsverkeer is erg druk. Onoplettende toeristen op de fiets, roekeloze taxichauffeurs, opgejaagde yuppen en tingelende trams: alles krioelt door elkaar. Gelukkig meestal zonder problemen. Maar soms gaat het mis. Zo werd afgelopen vrijdag een vrouw op het Museumplein door een auto aangereden, terwijl ze via het zebrapad de weg probeerde over te steken. Hoe zit het met de aansprakelijkheid voor de letselschade van de vrouw?

Aangereden op zebrapad: onrechtmatige daad

Zoals iedereen weet moeten bestuurders voorrang verlenen aan een voetganger op een zebrapad. Dat is geregeld in artikel 49 Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. Verleent een bestuurder geen voorrang, dan overtreedt hij daarmee art. 49 Rvv.

Als de bestuurder door het overtreden van art. 49 Rvv letselschade veroorzaakt bij de voetganger, dan pleegt hij een onrechtmatige daad (artikel 6:162 Burgerlijk Wetboek). Een onrechtmatige daad is namelijk een toerekenbare onrechtmatige gedraging waardoor schade ontstond. Staat aansprakelijkheid vast, dan moet de dader – of zijn verzekering – de letselschade vergoeden.

Schadevergoeding na aanrijding op zebrapad

Het is verstandig bij het claimen van letselschade een letselschadejurist of letselschadeadvocaat in de arm te nemen. Deze is op de hoogte van alle toepasselijke wetsartikelen en kan uw vordering daarom goed onderbouwen.

Gepost op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *