Bedrijfsongeval melden bij Inspectie SZW

Maandagochtend liep een man ernstig letsel op toen hij op een Amsterdams bedrijfsterrein van een transportbedrijf werd aangereden door een vrachtwagen. Het is niet bekend hoe het bedrijfsongeval precies heeft kunnen gebeuren. Aangezien de man met ernstig letsel in het ziekenhuis werd opgenomen, is zijn werkgever wettelijk verplicht dit bedrijfsongeval bij de Inspectie SZW te melden.

Wanneer bedrijfsongeval melden?

Het is uiterst belangrijk dat een werkgever het bedrijfsongeval direct bij de Inspectie meldt. Dit kan via een speciaal gratis telefoonnummer (0800-5151), ook buiten kantoortijden. De meldingsplicht geldt niet alleen voor eigen werknemers, maar ook voor bijvoorbeeld uitzendkrachten en zzp’ers. Als het ongeval niet direct wordt gemeld, riskeert de werkgever een boete van maar liefst € 50.000,–.

Niet verplicht elk bedrijfsongeval melden

Niet ieder bedrijfsongeval hoeft direct te worden gemeld. Een bedrijfsongeval melden is verplicht, als het de werknemer is overleden, als deze in het ziekenhuis moet worden opgenomen, of als er sprake is van amputatie, blindheid of chronische lichamelijke of psychische klachten. De werkgever hoeft het bedrijfsongeval niet te melden bij een ongeval tijdens woon-werkverkeer, of bij poliklinisch behandeling.

Wat gebeurt er na het melden van het bedrijfsongeval?

Bij telefonische melding van een bedrijfsongeval zal de Inspectie alle belangrijke informatie vragen. Deze informatie wordt vervolgens geregistreerd, zodat op basis daarvan beoordeeld wordt of het bedrijfsongeval dient te worden onderzocht. Als de Inspectie besluit het ongeval te onderzoeken, zal dat onderzoek zo snel mogelijk plaatsvinden. Een onderzoek bestaat uit het inspecteren van de locatie, horen van getuigen, bespreken van het ongeval met de werkgever en het opstellen van een rapport. Als de Inspectie dat nodig vindt, zal de werkgever maatregelen moeten nemen om herhaling in de toekomst te voorkomen.

Bent u slachtoffer van een bedrijfsongeval is lijdt u hierdoor schade? Om schadevergoeding te realiseren kunt u het bedrijfsongeval melden bij onze letselschade experts. Onze dienstverlening is voor u geheel kosteloos.

Gepost op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *