Ongeval tussen fietsers; wie is aansprakelijk?

Nederland is een fietsland. We gaan er graag met de fiets op uit om te genieten van rust en natuur. Ook in de stad is de tweewieler een populair vervoersmiddel. Van files en parkeerleed heeft de fietser immers geen last. Vooral de Amsterdamse fietspaden worden steeds drukker. Massaal klimmen toeristen, studenten, koeriers, dagjesmensen en werknemers in het zadel. Een ongeval tussen fietsers onderling zit dan in een klein hoekje. Wie is dan aansprakelijk voor de letselschade?

Fietsongeval met letsel Marnixstraat

Afgelopen vrijdag ging een fietser op de Marnixstraat, ter hoogte van het Raamplein, onderuit nadat hij moest uitwijken voor een aantal andere fietsers. De man kwam met zijn hoofd op de stoeprand terecht. Alhoewel de fietser volgens de politie niet zwaar gewond was, is hij wel afgevoerd naar het ziekenhuis.

Aansprakelijkheid letselschade fietsers onderling

Ondanks lage snelheden kan een fietsongeluk flink letsel veroorzaken. Wie is aansprakelijk voor dit letsel? De veroorzaker van een fietsongeval is alleen aansprakelijk voor letselschade van het slachtoffer als de veroorzaker onrechtmatig handelde. Een fietser handelt onrechtmatig wanneer hij zich zo gedraagt dat daardoor een andere fietser ten val komt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het niet verlenen van voorrang, slingeren, onverwacht remmen, plotseling afslaan of op de verkeerde weghelft rijden. In sommige gevallen hebben beide fietsers schuld aan het ongeval. In dat geval zal het slachtoffer zijn letselschade slechts voor een deel kunnen verhalen op de veroorzaker.

Of de fietsers op de Marnixstraat onrechtmatig handelde is overigens niet bekend.

Meer weten?

Voor meer informatie over aansprakelijkheid voor letselschade bij een ongeval tussen fietsers onderling kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

Gepost op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *