Op de fiets aangereden door een auto

kind op de fiets aangereden door een autoKoppen als ‘Fietser aangereden door auto’ of ‘fietser gewond bij aanrijding met auto’ lezen we regelmatig in de krant. Soms is het slachtoffer met onbekend letsel naar het ziekenhuis overgebracht. Of de politie meldt dat de fietser met hoofdletsel of beenletsel per ambulance naar de eerste hulp is afgevoerd. In ernstige gevallen kan het oproepen van een traumahelikopter noodzakelijk zijn geweest. Fietsers zijn immers erg kwetsbaar in het verkeer en zeker in een stad als Amsterdam ligt een aanrijding op de loer. Fietsers genieten vanwege hun kwetsbaarheid extra juridische bescherming bij een aanrijding met een auto. Ongeacht de schuldvraag heeft een fietser daarom vrijwel altijd recht op vergoeding van letselschade.

Bent u zelf op de fiets aangereden door een auto, of is iemand uit uw directe omgeving dit overkomen en bent u benieuwd naar de juridische mogelijkheden; neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Voorbeeld eigen schuld, toch vergoeding letselschade

Onlangs in het nieuws: ‘Een fietser reed over het fietspad langs de rijbaan en heeft vermoedelijk bij een oversteekplaats de naderde auto over het hoofd gezien. Het slachtoffer verleende geen voorrang en de bestuurder van de wagen kon hem niet meer ontwijken. De man kwam op de motorkap terecht en sloeg hard tegen de voorruit van de auto.” Deze fietser is vanwege zijn letsel per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hij verleende geen voorrang aan de naderende auto, dus je zou kunnen zeggen dat de aanrijding met de automobilist zijn eigen schuld was. Toch komt deze fietser in aanmerking voor schadevergoeding en kan hij als slachtoffer tenminste 50% van zijn letselschade claimen bij de verzekeringsmaatschappij van de automobilist. Waarom? Dat leggen wij hieronder uit.

Wettelijke bescherming kwetsbare verkeersdeelnemers

Fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer, zeker in een drukke stad als Amsterdam. Zij hebben geen bescherming van een voertuig, zoals een automobilist in zijn of haar auto. Bent u op de fiets aangereden door een auto, dan is de kans op letsel groot. De gevolgen van uw verwondingen kunnen ernstig zijn en lichamelijk letsel kan naast veel pijn en verdriet ook de nodige onkosten met zich meebrengen. Het is vanzelfsprekend uw eigen verantwoordelijkheid om oplettend te zijn in het verkeer en om u altijd aan de verkeersregels te houden. Maar vanwege deze kwetsbaarheid is in artikel 185 van de Verkeerswegenwet bepaald dat een fietser bij een aanrijding met gemotoriseerd verkeer tenminste de helft van zijn of haar letselschade vergoed krijgt. Dat wil zeggen dat u de automobilist, ongeacht de schuldvraag, aansprakelijk kunt stellen voor uw letselschade. Heeft u zelf geen verkeersovertreding begaan, dan kan de automobilist volledig aansprakelijk worden gehouden en kunnen wij al uw letselschade voor u verhalen.

Uitzondering op de regel: Overmacht

Bent u op de fiets aangereden door een auto, dan kan het voorkomen dat de automobilist zich beroept op overmacht. Bij overmacht vervalt de wettelijke bescherming die u als fietser geniet. U krijgt dan géén schadevergoeding of minder dan 50% van uw letselschade vergoed. Het komt echter niet vaak voor dat een automobilist zich met succes op overmacht kan beroepen. Van overmacht is bijvoorbeeld sprake als u zichzelf opzettelijk voor een auto gooit of wanneer een ander u voor een auto duwt. In een dergelijke situatie valt de automobilist niets aan te rekenen. Rijdt u door rood, verleent u geen voorrang of vergeet u uw hand uit te steken bij het afslaan? Dan kan een automobilist niet claimen dat het om een overmachtssituatie gaat. Gemotoriseerd verkeer dient er wettelijk gezien namelijk rekening mee te houden dat fietsers zich niet altijd aan de verkeersregels houden, hoe oneerlijk dat voor hen soms ook lijkt.

Op de fiets aangereden door auto: Ernstig letsel

‘Fietser gewond afgevoerd na ongeluk in Nieuw-West’ meldt het regionale nieuws. De fietser is met hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht. Een getuige zag hoe de automobilist hard tegen de fietser aan reed, doordat deze op een kruising de bocht veel te kort en te hard genomen zou hebben. De fietser stond keurig te wachten om voorrang te verlenen, maar werd vervolgens vol geraakt. De fietser valt in deze situatie niets te verwijten en zal al zijn letselschade op de automobilist kunnen verhalen. Afhankelijk van de ernst van de verwondingen en de persoonlijke situatie van de fietser, kan de letselschade aardig in de papieren lopen. Daarnaast kan het slachtoffer van een dergelijke aanrijding ook met psychische klachten en gederfde levensvreugde te maken krijgen, waarvoor een bedrag aan smartengeld geclaimd kan worden.

Voorbeelden kostenposten na aanrijding fietser

Bent u op de fiets aangereden door een auto, dan heeft u al snel schade aan uw fiets en mogelijk ook aan andere persoonlijke eigendommen zoals kleding, smartphone of laptoptas. Lichamelijk letsel zorgt ook voor kostenposten. Zeker als u als gevolg van uw letsel niet kunt werken of afhankelijk van anderen raakt. Alles bij elkaar kunt u met hoog oplopende kosten te maken krijgen. Een letselschadespecialist kan u helpen inventariseren welke schade u kunt claimen bij de verzekeringsmaatschappij van de automobilist. Dat is vaak meer dan u wellicht denkt:

  • Uw eigen risico en en eigen bijdrage voor medische zorg
  • Kosten voor ziekenhuisopname
  • Behandelingen die uw zorgverzekeraar niet vergoedt
  • Inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid
  • Kosten voor hulp in de huishouding
  • Kosten wegens studievertraging
  • Juridische kosten, zoals kosten voor onze juridische bijstand
  • Psychische hulp
  • Smartengeld wegens geleden pijn, impact van uw letsel op uw dagelijks leven, etcetera.

Kind aangereden door auto

Een landelijke dagblad kopte recent: ‘Kind aangereden door politiewagen op de Stadhouderskade’. De auto was met geluidssignalen op weg naar een melding. Een buurtbewoonster was kort na het ongeval ter plekke en zag op het kruispunt een gehavende politieauto en tientallen meters verder een kinderfiets. Het kruispunt staat bekend als gevaarlijk en het slachtoffertje was waarschijnlijk niet ouder dan 10 jaar. Hier spelen twee bijzondere omstandigheden. Een politieauto is een zogenoemd voorrangsvoertuig. Zet de bestuurder optische- en/of geluidssignalen in, dan dient deze altijd voorrang te krijgen, een politieauto mag onder bepaalde omstandigheden van de verkeersregels afwijken. Van een fietser die niet ouder is dan 14 jaar mag een bestuurder echter niet verwachten dat deze zich veilig en voorspelbaar gedraagt in het verkeer. Is uw kind op de fiets aangereden door een automobilist of door een politieauto, dan kunt u vrijwel altijd de volledige letselschade claimen. Ook als de politieauto met sirenes onderweg was naar een melding.

Inschakelen juridische hulp

Op de fiets aangereden door een auto? Dan hebt u dus zo goed als altijd recht op (gedeeltelijke) vergoeding van uw letselschade. Ook als de aanrijding uw eigen schuld was, bijvoorbeeld omdat u door rood reed of onterecht geen voorrang verleende, kunt u een deel van uw letselschade verhalen op de tegenpartij. U dient hiervoor de ander aansprakelijk te stellen, waarna de automobilist zijn of haar aansprakelijkheid (ten dele) dient te erkennen. Wij adviseren u om altijd advies in te winnen bij een ervaren letselschadespecialist. Dit voorkomt dat u verzeild raakt in vervelende discussies met verzekeringsmaatschappijen of dat u genoegen neemt met een schadevergoeding die geen recht doet aan uw situatie.

Ons kantoor draagt het keurmerk van het Register Letselschade en wij staan u graag bij. De kosten voor juridische hulp vallen onder uw totale schadevergoeding, waardoor wij u als fietser vaak kosteloos kunnen bijstaan. Neemt u contact op voor vrijblijvend advies, dan weet u snel waar u aan toe bent en waar u recht op heeft.

Gepost op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *