Aangereden door een scooter, recht op schadevergoeding?

Aangereden door scooterDe scooter is een populair vervoersmiddel in de binnenstad van Amsterdam. Met een scooter is het eenvoudig om tijd te besparen en snel door het drukke stadsverkeer te manoeuvreren zonder al teveel last te hebben van files. Het nadeel van de wendbaarheid van scooters is dat zij onoverzichtelijke en gevaarlijke situaties kunnen veroorzaken. Doordat een scooter snel langs langzaam rijdende en stilstaande auto’s kan rijden, wordt hij vaak pas op het laatste moment opgemerkt door andere weggebruikers. Met name voetgangers en fietsers zijn kwetsbaar en kunnen ernstige verwondingen oplopen wanneer zij worden aangereden door een scooter.Wanneer u als voetganger of fietser bent aangereden door een scooter, dan kunt u een schadevergoeding van minimaal 50% van de letselschade claimen.

Om er zeker van te zijn dat u niet voor de kosten opdraait, schakelt u ons letselschadebureau in om schadevergoeding te claimen in Amsterdam.

Aansprakelijkheid na aanrijding met scooter

Bij het bepalen van de aansprakelijkheid wordt er gekeken wie er schuldig is aan de aanrijding. Als de scooter heeft verzuimd om voorrang te verlenen aan een andere weggebruiker, dan wordt de scooterrijder aansprakelijk gesteld voor de letselschade van de betrokken partij. Er kan ook sprake zijn van gedeeltelijke aansprakelijkheid als meerdere partijen schuld hebben aan de letselschade. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat een voetganger een schadevergoeding voor 70% van de letselschade ontvangt, omdat hij op het moment dat hij werd aangereden door een scooter een verkeerslicht negeerde dat op rood stond. In dit geval ligt de aansprakelijkheid dus niet volledig bij de scooterbestuurder, maar ook gedeeltelijk bij de voetganger.

Kwetsbare verkeersdeelnemers

Kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals voetgangers en fietsers, worden beschermd door de Nederlandse wet en zijn zeldenvoor meer dan 50% aansprakelijk voor hun eigen letselschade als zij worden aangereden door een scooter of een ander motorvoertuig. Het wordt van scooterbestuurders namelijk verwacht dat zij rekening houden met de kwetsbaarheid van deze verkeersdeelnemers en er alles aan doen om letselschade te voorkomen. Dit geldt dus ook als een voetganger of fietser zich niet aan de regels houdt! Als een persoon onder de 14 jaar wordt aangereden door een scooter, dan is de scooterbestuurder te allen tijde voor 100% aansprakelijk.

Scooter is doorgereden na het ongeval of onverzekerd

Als de bestuurder van de scooter een ongeval heeft veroorzaakt en daarna is doorgereden zonder gegevens achter te laten, is het onmogelijk om hem persoonlijk aansprakelijk te stellen voor uw letselschade. Alleen als u, of een getuige, het nummerbord heeft kunnen noteren, kan de politie de schuldige nog opsporen. Als u bent aangereden door een scooter die er na het ongeval vandoor is gegaan, kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding van het Waarborgfonds Motorverkeer. Ook als de aansprakelijke scooterbestuurder bekend is, maar onverzekerd, keert het Waarborgfond Motorverkeer een schadevergoeding uit. Probeer altijd minimaal twee getuigen te vinden die een schriftelijke verklaring kunnen afleggen zodat u voldoende bewijsmateriaal in handen heeft.

Letselschade en smartengeld

Bent u aangereden door een scooter of brommer, dan is de kans op letselschade aanzienlijk, zeker als het slachtoffer een voetganger of fietser is. Als u gewond bent geraakt, dan moet u misschien in het ziekenhuis worden opgenomen en is uw fiets wellicht onherstelbaar beschadigd geraakt. U kunt schadevergoeding eisen van de aansprakelijke scooterbestuurder zodat u niet zelf voor de kosten opdraait van uw ziekenhuisopname, therapieën, kapotte fiets en reiskosten. Ook gederfde inkomsten zijn onderdeel van uw letselschade. Bij blijvende invaliditeit door een aanrijding met een scooter wordt er bij het bepalen van de letselschade ook rekening gehouden met toekomstige misgelopen inkomsten, ziekenkosten, medische hulpmiddelen en hulp in de huishouding. Slachtoffers waarvan hun leven ingrijpend is veranderd na een aanrijding met een scooter, doordat zij bijvoorbeeld in een rolstoel zijn beland, kunnen een forse smartengeldvergoeding eisen voor hun gederfde levensvreugde.

Letselschadebureau claimt een schadevergoeding

Het claimen van schadevergoeding nadat u bent aangereden door een scooter of brommer is niet altijd even eenvoudig. Er komt meestal meer bij kijken dan slechts de rekening doorsturen naar de aansprakelijke partij. Voordat u de schadeclaimnamelijk kunt indienen, moet de schuldige partij aansprakelijk gesteld worden en de hoogte van de schadevergoeding bepaald zijn. Over de hoogte van de schadevergoeding kan onenigheid ontstaan met de aansprakelijke verzekeraar.. Om zelf niet te verdwalen in een oerwoud van juridische regeltjes, procedures en obstakels, kunt u de schadevergoeding laten claimen door ons letselschadebureau. Als de tegenpartij aansprakelijk is voor de opgelopen letselschade, dan hoeft u zelf niets te betalen voor uw rechtsbijstand. Een letselschade expert neemt al het juridische werk op zich, van het aansprakelijk stellen van de wederpartij tot het claimen van de schadevergoeding.

B&J: rechtsbijstand na aanrijding met scooter

Laat uw schadevergoeding claimen door één van onze letselschadejuristen of -experts als u bent aangereden door een scooter. Met onze kennis en ervaring weten wij exact welke stappen wij moeten ondernemen om de maximale schadevergoeding te eisen voor uw letselschade. Voor kosteloze rechtsbijstand bij letselschade in Amsterdam en omstreken neemt u telefonisch contact met ons op of laat u uw gegevens achter via het contactformulier.