Schadevergoeding passagier auto-ongeluk

Een auto-ongeluk is helaas niet altijd te voorkomen, ook al let u goed op en anticipeert u op uw medeweggebruikers. Als u als passagier meerijdt in een auto, dan ligt uw lot in andermans handen en kunt u zelf niets doen om een auto-ongeluk te voorkomen. Bij een auto-geluk wordt een passagier dan ook wel schuldloze derde genoemd. Loopt u als passagier letsel op, dan heeft u vrijwel altijd recht op volledige schadevergoeding. De verzekering van de bestuurder van de auto waarin u zat óf een andere partij is namelijk aansprakelijk is voor uw letselschade.

Bent u als passagier betrokken bij een auto-ongeluk en wilt u hulp bij het claimen van schadevergoeding? Bel ons dan of vul het contactformulier in.

U bent vrijwel altijd verzekerd van schadevergoeding en meestal krijgt u deze al uitgekeerd voordat de aansprakelijkheid definitief is vastgesteld. Ook als schuldloze derde is het verstandig om gebruik te maken van juridische dienstverlening van een letselschadebureau. Omdat iemand anders aansprakelijk is voor uw letselschade, is kost onze rechtsbijstand u niets. Ons letselschadebureau zorgt er voor dat u maximale schadevergoeding ontvangt voor uw letselschade na een auto-geluk.

Aansprakelijkheid schuldloze derde

Bij letselschade na een auto-ongeluk moet altijd een aansprakelijkheidsonderzoek gedaan worden om te bepalen welke betrokken partij voor de kosten moet opdraaien. Omdat vrijwel iedereen verzekerd is tegen wettelijke aansprakelijkheid, is de afwikkeling van letselschade na een auto-ongeluk veelal een verzekeringskwestie. Als u letselschade heeft opgelopen als passagier, dan bent u een schuldloze derde. Als schuldloze derde is altijd iemand anders aansprakelijk voor uw letselschade en heeft u recht op gratis rechtsbijstand en schadevergoeding.

De afwikkeling van letselschade na een auto-ongeluk kan maanden duren. Het uitzoek van de aansprakelijkheid kan al behoorlijk tijdrovend zijn. Daarnaast kan pas worden afgewikkeld als er een medische eindtoestand is bereikt. Hiervan is sprake wanneer u volledig van uw verwondingen bent genezen of wanneer duidelijk is welke beperkingen u aan het ongeval zult overhouden. Een schuldloze derde hoeft de discussie omtrent de aansprakelijkheid echter niet af te wachten. Als passagier kunt u uw schadevergoeding meteen claimen bij één van de betrokken verzekeraars. Zij zullen de uitgekeerde schadevergoeding met elkaar verrekenen op het moment dat de aansprakelijkheid vaststaat.

Slechts in hoge uitzonderingen kan een passagier aansprakelijk gesteld worden voor een deel van zijn eigen letselschade. Als de passagier bijvoorbeeld geen gordel droeg op het moment van het auto-ongeluk, kan hem verweten worden dat hij zelf deels schuldig is aan de ernst van zijn verwondingen. Door het dragen van de gordel is de kans op ernstig letsel en daarmee samenhangende letselschade immers minder groot. Ook het bewust instappen bij een beschonken bestuurder kan reden zijn om de aansprakelijkheid deels bij de passagier te leggen en geen volledige schadevergoeding uit te keren.

Letselschade auto-ongeluk

Een auto-ongeluk kan ernstige gevolgen hebben en zadelt u op met veel extra kosten. Op de eerste plaats bestaat uw letselschade uit ziektekosten. Als u bijvoorbeeld een whiplash heeft opgelopen, is het misschien nodig om in behandeling te gaan bij een fysiotherapeut. Daarnaast loopt u inkomen mis als u door uw whiplash klachten niet kunt werken. Dit inkomstenverlies wordt tevens als letselschade meegenomen in de schadeclaim. Verder worden alle beschadigde bezittingen vergoed. Schade aan kleding, mobiele telefoon of bagage worden opgenomen als een onderdeel van uw letselschade, evenals kosten van hulp in de huishouding, een tuinman of een babysitter.

Bent u als passagier bij een auto-ongeluk betrokken geraakt en bent u hierdoor (tijdelijk) minder mobiel of zelfs blijvend invalide, neem dan contact op om geheel zonder kosten en vrijblijvend uw situatie voor te leggen aan onze letselschadespecialisten.

Veel mensen die als passagier bij een auto-ongeluk betrokken raken krijgen hierna last van psychische klachten. Deze psychische schade valt onder uw immateriële letselschade en is niet eenvoudig in geld zijn uit te drukken. U beleeft na het auto-ongeluk bijvoorbeeld minder plezier door lichamelijke beperkingen of raakt in een depressie doordat u arbeidsongeschikt bent geraakt. Ondanks dat deze gevolgen niet direct in geld uit te drukken zijn, heeft u recht op een bedrag aan smartengeld om uw leed te compenseren. Ons letselschadebureau kan uw smartengeld berekenen op basis van uw leeftijd, de ernst van uw klachten en smartengeldbedragen die in het verleden zijn uitgekeerd in vergelijkbare letselschadezaken.

Rechtsbijstand passagier auto-ongeluk

Omdat u als passagier bij een auto-ongeluk vrijwel nooit aansprakelijk bent voor uw letselschade, heeft u recht op onze gratis rechtsbijstand. Als letselschadebureau voeren wij de eventuele aansprakelijkheidsdiscussie, zullen wij uw letselschade en smartengeld berekenen en zorgen wij voor een correcte en rechtvaardige schadeafwikkeling.

Uniek letselschadekantoor

Onze medewerkers zijn allen letselschadejuristen en/of NIVRE register expert letselschade. Daarnaast dragen wij het keurmerk van het Register Letselschade, waardoor u zeker bent van een correcte schadeafwikkeling en kosteloze rechtsbijstand. Omdat ervaringen van cliënten meer zeggen dan hetgeen wij over onszelf kunnen vertellen, kunt u hier hun ervaringen bekijken.