Van achteren aangereden, hoeveel schadevergoeding?

Van achteren aangeredenBij een kop-staartbotsing realiseert u zich pas achteraf wat u daadwerkelijk is overkomen. Van achteren aangereden worden tijdens stilstand of in een langzaam rijdende file, komt vaak als een verrassing waardoor u geen tijd heeft om u schrap te zetten. Hoogstwaarschijnlijk bent u behoorlijk geschrokken en is uw eerste zorg of u lichamelijk in orde bent. Bij een aanrijding van achteren is de kans aanwezig dat u letselschade en een whiplash heeft opgelopen. Bij een whiplash slingert uw hoofd met grote snelheid heen en weer, van achteren naar voren, met lichte tot zelf chronische klachten tot gevolg. Meestal is degene die u van achteren heeft aangereden aansprakelijk voor uw letselschade. In dit geval kan een letselschadebureau of letselschade advocaat uw letselschade bepalen en een schadevergoeding claimen bij de aansprakelijke partij.

Hulp van onze letselschade-experts kost u niets. Bij een kop-staartbotsing is de achteroprijder bijna altijd aansprakelijk voor uw schade en daarmee ook voor de kosten van uw rechtsbijstand. Wilt u weten of wij ook u kosteloos kunnen bijstaan? Bel ons dan op bovenstaand telefoonnummer.

Welke stappen moet ik ondernemen na achteraanrijding?

Europees schadeformulier invullen

Direct na het ongeval is het belangrijk om het Europees schadeformulier in te vullen. Op dit formulier worden de gegevens van beide partijen vermeld en de toedracht van het ongeval omschreven. Het is verstandig om de ingevulde gegevens goed te controleren voordat u het ondertekent, omdat het Europees schadeformulier als bewijs kan worden aangedragen. Ondanks dat u met ondertekening van het Europees schadeformulier nooit schuld bekent, kan een verkeerd ingevuld formulier wel degelijk voor problemen zorgen bij het claimen van uw schadevergoeding.

Verkeerssituatie na het ongeval vastleggen

Als uw lichamelijke conditie het toelaat, wordt het aangeraden om foto’s te maken van de verkeerssituatie op de plaats van het ongeluk. Probeer de situatie van zoveel mogelijk kanten vast te leggen en vergeet niet om alle schade aan voertuigen te fotograferen. De foto’s kunnen belangrijk bewijsmateriaal zijn tijdens het aansprakelijkheidsonderzoek. Aan de hand van de positie van de voertuigen, omgevingsfactoren en de schade aan de voertuigen kan later bepaald worden welke partijen er geheel of gedeeltelijk aansprakelijk zijn voor het ongeval en de letselschade van de slachtoffers.

Gegevens noteren van dader en getuigen

Na het auto-ongeluk is het tevens van belang om zoveel mogelijk gegevens te hebben van de wederpartij en getuigen. De meeste gegevens van de wederpartij staan al op het Europees Schadeformulier, maar u kunt eventueel extra gegevens apart opschrijven zoals mobiele telefoonnummers en e-mailadressen. Als er tijdens het ongeval omstanders aanwezig zijn, probeert u dan ook in het bezit te komen van hun namen en telefoon- en adresgegevens. Getuigen kunnen waardevolle informatie leveren bij het aansprakelijkheidsonderzoek.

Huisarts bezoeken

Als u van achteren bent aangereden door een ander voertuig, dan bestaat de mogelijkheid dat u een whiplash heeft opgelopen. Veelal heeft u dan nekpijn, whiplash klachten kunnen echter zeer uiteenlopend zijn. Bij pijnklachten is het zaak om zo spoedig mogelijk na het ongeval naar uw huisarts te gaan. U huisarts zal een lichamelijk onderzoek verrichten en een vragenlijst afwerken om zodoende een diagnose te stellen. Het is belangrijk om na het ongeval binnen een week naar de huisarts te gaan, omdat een doktersverklaring vooral bij een whiplash vlak na het ongeval moet worden opgesteld. Doet u dit niet, dan loopt u het risico dat de verzekeraar uw whiplash niet erkent en weigert om hiervoor een schadevergoeding toe te kennen.

Letselschade expert inschakelen

Er zijn veel argumenten om een letselschade advocaat of letselschadebureau in te schakelen om u juridisch bij te laten staan bij letselschade door een aanrijding van achteren. Ten eerste heeft u waarschijnlijk geen of weinig ervaring met letselschadezaken en weet u niet precies waar u moet beginnen om een schadevergoeding te claimen. Ten tweede is de rechtsbijstand vrijwel altijd kosteloos als u van achteren bent aangereden. U hoeft dus zelf niets te betalen voor de juridische hulpverlening van een deskundige en ervaren letselschade expert. Ten slotte staat u met een letselschade advocaat of letselschadebureau sterker tegenover een verzekeringsmaatschappij die er soms andere belangen op nahoudt dan het erkennen van uw whiplash en het uitbetalen van de maximale schadevergoeding.

Letselschade bij kop-staartaanrijding

De schadevergoeding die u bij een kop-staartbotsing kunt claimen naar aanleiding van uw letselschade bestaat eigenlijk uit alle kosten en misgelopen inkomsten die voortvloeien uit het ongeval. Als de wederpartij volledig aansprakelijk is voor uw letselschade en whiplash, dan kunt u voor alle schadeposten een claim indienen. U kunt de schadevergoeding kosteloos laten vaststellen en claimen door ons letselschadebureau. Als uw leven ingrijpend is veranderd door bijvoorbeeld een post whiplash syndroom met alle beperkingen en psychische gevolgen van dien, dan eisen wij tevens een passende smartengeldvergoeding bij de aansprakelijke partij.

Whiplash klachten na aanrijding auto

Als u nekpijn of hoofdpijn ervaart na het auto-ongeluk waarbij u van achteren bent aangereden, dan is het goed mogelijk dat u een whiplash trauma heeft. U kunt direct na het ongeval last krijgen van whiplash klachten, maar het is ook mogelijk dat de pijn pas na een aantal dagen komt opzetten. De klachten na een whiplash kunnen zeer uiteenlopend zijn en van lichamelijke of zelfs psychische aard zijn. Veelvoorkomende whiplash klachten zijn:

  • Nek- en hoofdpijn
  • Pijn in de armen en schouders
  • Rugpijn
  • Concentratiestoornissen
  • Geheugenproblemen
  • Duizeligheid

Keert mijn eigen verzekering ook schadevergoeding uit?

Als u een SVI verzekering hebt afgesloten wordt uw letselschade vergoed. Is een tegenpartij schuldig is aan het ongeval, dan kan uw verzekeraar dit bedrag weer verhalen op de WA-verzekering van de tegenpartij. Een SVI verzekering keert ook uit wanneer u zelf geheel of gedeeltelijk aansprakelijk bent voor de aanrijding. Bij een aanrijding van achteren is de bestuurder die u aanrijdt echter bijna per definitie aansprakelijk, omdat het wettelijk geregeld is dat het voertuig dat een ander voertuig van achteren aanrijdt schuldig is aan het ongeval.

Rechtsbijstand bij letselschade door achteraanrijding

Bij letselschade na een aanrijding van achteren doet u er verstandig aan om een letselschade expert in te schakelen. De rechtsbijstand kost u niets als de tegenpartij aansprakelijk is voor uw letselschade. Ook als u een autoverzekering heeft met SVI dekking, is het raadzaam om gebruik te maken van de rechtsbijstand van ons letselschadebureau in Amsterdam. Het is namelijk geen vanzelfsprekendheid dat uw verzekeraar automatisch alle schadeposten meeneemt in de schadevergoeding. Ons letselschadebureau kan ervoor zorgen dat u de maximale schadevergoeding uitgekeerd krijgt, inclusief de te verwachten kosten en loonderving in de toekomst, smartengeld en indirecte kosten zoals hulp in de huishouding en opgelopen studievertraging.

B&O Letselschade

Bij letselschadebureau B&O Letselschade kunt u terecht voor professionele rechtsbijstand na een kop-staartbotsing met letselschade door whiplash. Onze letselschade experts hebben jarenlange ervaring met het juridisch bijstaan van verkeersslachtoffers die van achteren zijn aangereden. Bij letselschade na een achteraanrijding in Amsterdam kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen voor een persoonlijke afspraak met één van onze letselschade experts.